Köszöntő

Kedves Legenda-vadászok!

Szeretettel köszöntünk minden olvasót két egyetemista lány kutatói naplójának színterén, melynek témája a Japánban keringő városi legendák. Bejegyzéseinkben igyekszünk kellő részletességgel belemenni nem csak az adott história részleteibe, hanem a keletkezésének körülményeibe, háttér-információkba, esetleges film- és könyvadaptációkba is.

都市伝説, avagy toshi densetsu – ez a japán megfelelője a városi legendáknak; olyan történeteknek, melyek paranormális jelenségekről, természetfeletti lények támadásairól és áldozatairól szólnak. A legendák sokszor az edo-kori babonákból merítenek, népi hiedelmek, elterjedt pletykák a populáris kultúrában. Gyakori szereplői a yōkaiok (妖怪), azaz túlvilági lények, szellemek, szörnyek, közülük is kiemelkednek az onryōk (怨霊), azon haragos szellemek, akik erőszakos halált haltak vagy öngyilkosok lettek, mégis bosszúra szomjaznak. A történetek színhelye általában iskola, vagy sötét alagút, esetleg folyó, de akadnak kivételes, tőlük független történetek is.

Ezek nem csak egyszerű rémisztgetések, hanem erkölcsi leckeként elrettentő példát állítanak a japánok elé: ne csúfolj másokat, ne sétálgass éjszaka egyedül az utcán, és soha ne állj szóba idegenekkel!

Reméljük, mindenki megleli a maga örömét a szócikkeinkben. Kérlek, ha véleményed, észrevételed, kérdésed van, írj nekünk építő jellegű kritikát az adott cikk hozzászólásába! Igyekszünk minden kérdést megválaszolni, minden kérésnek eleget tenni, minden hibát javítani.
A végére egy baráti tanács tőlünk: ha blogunk olvasására vetemedsz, ne egyedül az üres házban, a szobádba zárkózva, sötétbe burkolózva tedd!

Üdvözöl a két blogoló,
Saca és Dóri

3 responses to “Köszöntő

Te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s