Kisebb japán legendák

Gozu

cow-headEbben a cikkünkben három jelentéktelenebb, kevésbé közkedvelt legendáról olvashattok. A gozu, avagy a tehénfej legendája valójában egy történet, melyben egy levágott tehénfej szerepel. Már a 17. században voltak feljegyzések erről a legendáról, melynek lényege annyi, hogy a történetet senki sem ismeri, mert mindenki, aki hallotta, a benne rejlő igazság miatt megőrült, és vagy valamilyen baleset, vagy öngyilkosság miatt életét vesztette. A szóbeszéd szerint túl veszélyesnek ítélte a kormány ezt a történetet, és minden létező példányt elégettek, vagy paragrafusokra vagdalták, így mára már csak részletek maradtak ránk. Állítólag egyszer egy tanár osztálykirándulásra vitte a diákjait, a nap végén pedig leültek a tábortűz köré. És mi passzol jobban a tábortűzhöz, mint a rémtörténetek? Ebben a variációban a tanár volt az, aki ismerte a legendát, és gondolta, a diákok szórakoztatására elmeséli, akik nagy érdeklődéssel fogadták. De ahogy egyre bonyolódott a történet, sokan sírva fakadtak, és könyörögtek a tanárnak, hogy hagyja abba a mesélést. Ám ő nem hagyta abba, mintha valami hipnotikus átok befolyása alatt állt volna, tovább és tovább mesélte a történetet. Másnap az összes diákját, illetve a buszsofőrt holtan találta az iskolabuszon, legtöbbjüknek habzott a szája. Ő maga semmire sem emlékezett, és soha többé nem szólalt meg. Ennek a legendának a pontos eredetét nem ismeri senki.
Ha el akarjuk kerülni ezt a csúnya halált, javaslom, hagyjuk ott a mesélő illetőt, vagy tegyük beszéd-képtelenné, máskülönben végigmondja a történetet, és belátható időn belül elhalálozunk.

Jinmenken

Mint a legtöbb japán legenda, jinmenken [人面犬- ember arcú vagy fejű kutya] legendája is az Edo-korból ered. Jinmenken egy

Jinmenken, ahogy a Bújj, bújj, szellem! 1. részében láthatjuk.

ártalmatlan, japán lény, aki legtöbbször éjszaka, sikátorokban, vagy útszéleken mutatkozik meg az egyszerű embernek. Igaz, állítólag nem bánt, viszont rendkívül barátságtalan – többször is felszólítja azt, aki rátalál, hogy legyen szíves őt békén hagyni.  Az edo-kori polgárság több feljegyzést is készített arról, hogy látták ezt a különös és goromba lényt. Az akkori emberek többnyire rossz ómenként, vagy katasztrófa előjeleként tekintettek rá. Korai (múlt századi) feljegyzések szerint kedvelt tevékenyései közé tartozik magányos autók üldözése, ehhez mérten igen gyors is. Egyes források szerint elérheti a 100 km/h sebességet is, hangja pedig inkább sikoltáshoz hasonlít.
Jinmenken elkerülésére nincs hatásos módszer. Akkor jelenik meg, amikor akar, ott, ahol akar. De ha magára hagyod, azt értékelni fogja.

A végzetes viteldíj

Kering egy legenda egy magányos utasról is, aki minden alkalommal éjszaka jelenik meg, csak és kizárólag taxisofőröknek. A rejtélyes alak leinti a taxidat, beszáll, majd bediktál egy olyan címet, amiről valószínűleg sosem hallottál. Amikor ezt megjegyzed neki, segít elnavigálni, de állítólag igen komplex és bonyolult magyarázatokat ad, sikátorokon, szűk utcákon vezet át téged, míg végül magatok mögött hagyjátok a várost is, és már egészen vidéken jártok. Amikor a sofőr már igen csak zaklatott, és ideges, hátrafordul, hogy számon kérje utasát, miért nem érték még el a kívánt célállomást; de ahogy hátrapillant, egy üres hátsóülés fogadja a sofőrünket – utasának hűlt helye. Ekkor a sofőr zavarodottságában visszafordul a kormányhoz, de bármerre indul, a vége az lesz, hogy belehajt egy szakadékba, és meghal.
Ez a legenda természetesen csak azokat állítja potenciális veszély elé, akik Japánban taxisofőrként dolgoznak. Legegyszerűbb módon úgy lehet elkerülni ezzel a különös idegennel a találkozást, ha nem veszel fel senkit az éjszaka közepén.

 

ScaryStuffWiki. “Jinmenken” megtekintve: 2014. 05. 01
http://scarystuff.wikia.com/wiki/Jinmenken

CryptoMundo. “Jinmenken” megtekintve: 2014. 05. 21
http://cryptomundo.com/cryptozoo-news/jinmenken/

UnexplainedMysteries. “Jinmenken” megtekintve: 2014. 05. 01
http://www.unexplained-mysteries.com/forum/index.php?showtopic=202558

Wikipedia.“Fatal Fare” megtekintve: 2014. 05. 01
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_urban_legend

PinkTentacle. “Cow head” megtekintve: 2014. 05. 01
http://pinktentacle.com/2010/03/cow-head/

ScaryForKids. “Cow head” megtekintve: 2014. 05. 01
http://www.scaryforkids.com/cow-head/
k1 k2 k3

12 responses to “Kisebb japán legendák

 1. A kedvencem Jinmenken 😀 Gozu-ról pedig a Minotauruszon kívül Monthy Python “Killer Joke” című sketch-e jut eszembe (ajánlom mindenkinek) 😀 A taxis elég szomorú, hisz valószínűleg összefügésben állhat a taxis gyilkosságokkal.

  Érdekes cikk volt, jól összeszedtétek ezeket a szösszeneteket 🙂

 2. Köszönjük a dicséretet 😀 Igyekszünk mindent megtenni. Egyébként szerintem igazad van. Mindnek kell, hogy legyen valami alapja – sajnos

 3. Sziasztok tetszet a cikk! 🙂 A végzetes viteldíjnál mi van akkor ha nincs szakadék több kilóméteres körzetbe? 😀 pl:100 akkor addig hajt még bele nem esik?:)

  • Látod, erre nem találtam forrást. De azt hiszem, így kell lennie. Vannak átkok, amiktől az ember akkor sem szabadul, ha menekül.

  • Én ezek után nem igazán 😀 Olvastam olyan teóriákat is, miszerint a fennmaradt részletek szétszóródtak az ország különböző pontjain 😀 Ha van türelmed, járd be Japánt, és szedd össze a legendát. De abban az esetben szólj nekem is ^^

 4. Sziasztok!
  Jinmenken legendájával kapcsolatban szeretnék kérdezni Tőletek. Lehet tudni valamit arról, hogy mi lesz azokkal akik találkoznak vele? úgy értem csak rossz ómen, vagy azután balszerencsések lesznek, vagy esetleg más bántódásuk esik?

Te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s